expositie van Marion van Bergen en Mieke van Zundert

Artikel gepost: woensdag, 27 juni 2018 door Jan Stads

Oude vergeten foto’s staan centraal op de expositie van Marion van Bergen en Mieke van Zundert, die samen  exposeren van 6 juli  tot 15 juli in Kasteel Ravenhof in het Belgische Stabroek, vlak over de grens bij Putte Kapellen.

Ze maakten voor de gelegenheid werk met het thema Van Verleden en Voorbij.  De beide kunstenaars ontdekten dat ze beiden onafhankelijk van elkaar al een tijd aan het werk waren  thema’s die dicht bij elkaar liggen.  Ieder op hun manier geven ze de foto’s een nieuwe status. Marion van Bergen zet ze met de litho techniek  om in mooie grafische portretten. Mieke van Zundert schildert ze uit in olieverf.

De aanleiding voor Marion van Bergen om aan haar deel van de expositie beginnen, lag dicht bij haar zelf. Bij was het overlijden van haar vader realiseerde ze zich, dat hij weliswaar oud was geworden, maar dat hij in zijn leven zijn jeugd had over geslagen. Deze jeugdjaren waren in de oorlog waren verloren gegaan. Ze ging op zoek naar foto’s van leeftijdsgenoten van haar vader die in de zelfde omstandigheden leefden en dezelfde verwachtingsvolle houding hadden. Ze staan zorgeloos op de foto, haast jongens nog, met hun beste pak aan, met stropdas keurig geknoopt en een strakke scheiding in het haar.

De foto’s roepen vragen op: Wat is er gebeurd na het maken van de foto?

Hebben ze de oorlog overleefd en hoe? Moesten ze na de oorlog weer naar een andere oorlog?

Mieke van Zundert gaat in Kringloopwinkels( in België en in Nederland) linea recta naar de bak met fotolijstjes. Daar hoopt ze foto’s te vinden die men niet uit de lijstjes hebben gehaald, foto’s die met inboedels en al naar de kringloop zijn gebracht. Deze foto’s werkt ze opnieuw uit in olieverf. Ze geeft ze kleur en een nieuwe status.

In schril contrast met de vondsten van Marion staat een foto die Mieke van Zundert vond, met de foto van een jonge man, vermoedelijk uit Vlaanderen. Verstopt achter de foto in de goudkleurige lijst zaten artikelen over krijgsgevangenen en collaborateurs die terugkeerden na de oorlog. Was deze jonge man ‘fout’ geweest? Ondanks dit verleden is de foto van deze jongen toch bewaard gebleven. Lag hij in een lade van het dressoir of heeft hij toch aan de wand gehangen? Ook hij heeft een nieuwe status in het project gekregen.

Andere foto’s zijn van recenter datum, maar bijna altijd zijn ze verkleurd en gedateerd van kleding. De eerste foto, en aanleiding tot het project van Mieke is die van een Foster Parents kindje . Het lijstje dateert zo te zien uit de 70er jaren. Hij heeft een bal en een stokoud hobbelpaard, zijn lange broek is het te groot maar ook te kort. “Zo iets ontroert je toch?” vind Mieke. Het was op dat moment dat ze besloot om dit soort foto’s te redden uit de vergetelheid. Van de vondsten en vindplaatsen houdt zeen uitgebreide documentatie bij.

Beide kunstenaars tonen naast hun projecten ook aan vullend werk, dat ze voor een groot deel onder de noemer van de tentoonstelling vinden vallen. Zo maken ze beiden graag gebruik van oude serviezen in hun stilleven opstellingen. Ook borden, kopjes, theepotjes hebben vaak een hele geschiedenis. Marion  vult de stillevens graag aan met de omslag van een boek.

De opening van de tentoonstelling is vrijdag 6 juli om 19.30 uur. Jan Stads, fotograaf, kunstliefhebber en organisator uit Dongen, zal de opening verrichten

De expositie is verder dagelijks geopend van 12 tot en met 17.00 uur, entree gratis .  Ook de openingsavond is vrij toegankelijk.

 

Categorie:  PIX4PROFS / STADS FOTO en ONTWERP   |   Gezien:  184

Terug naar de lijst met nieuwsartikelen