HUISJES VAN ONS MOEDER Mariakapellen in Noord-Brabant in woord en aquarel. Paul Spapens en Aart van Woensel. Uitgegeven door Uitgeverij Pix4Profs / Jan Stads. Repro's aquarellen Pix4Profs

ILLUSTRATIES AART van WOENSEL

Aart van Woensel, Deze Vughtenaar uit 1929 was leraar Nederlands, geschiedenis en tekenen. Vanaf 1989 heeft hij zich volledig toegelegd op het kunstenaarschap. Hij specialiseerde zich in aquarelleren. Anton Pieck was zijn leermeester. “Hij heeft me geleerd nauwkeurig te tekenen”, zo zegt Aart van Woensel. Aart maakte eerder aquarellen voor het boek Kapellen en kruisen in Thorn, de plaats met de grootste ‘kapellendichtheid’ van Nederland.

Van half juni tot begin september 2010 is het grootste deel van de huidige schenking te zien geweest bij de tentoonstelling 100 Mariakapellen in Brabant in Museum Kempenland in Eindhoven. Bij de opening van deze tentoonstelling is ook het boek Huisjes van Ons Moeder gepresenteerd. Uitgegeven door de Brabantse Uitgeverij Pix4Profs van Jan Stads. De schrijver Paul Spapens heeft de daarin opgenomen aquarellen voorzien van gedegen achtergrondinformatie. Hij heeft daarmee de Mariakapellen in een brede context van het Noord-Brabants immaterieel erfgoed geplaatst. Bijzonder is verder dat de beschreven kapellen voorzien zijn van een situatieschets, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn voor degene die ze wil gaan bekijken.

Het genoemde boek van Paul Spapens & Aart van Woensel, Huisjes van Ons Moeder: Mariakapellen in Noord-Brabant in woord en aquarel, [Tilburg], 2010 kunt u bestellen via deze site door op het mandje te klikken.