DEN HAAG, 'S GRAVENHAGE, VETERANENDAG. Foto Jan Stads / Pix4Profs Door het jaar heen geven de Gele Rijders meerdere malen demonstraties gebaseerd op het roemrijke verleden van de 11de Afdeling Rijdende Artillerie van de 13de gemechaniseerde Brigade. Ze zijn onder meer aanwezig bij de Veteranendag op het Malieveld in Den Haag en de Salút Segietère in Sint Geertruid. Van oorsprong was de taak van de Gele Rijders het ondersteunen van de cavalerie, tot de veldartillerie met de zwaardere kanonnen ter plaatse was. Ze beschikten over sterke paarden die snel konden manoeuvreren. Alleen zij konden ervoor zorgen dat kanon en kanonniers op tijd, op de juiste plaats arriveerden. Heden ten dage is de 11de Afdeling Rijdende Artillerie het enige onderdeel van het Nederlandse leger dat voornamelijk draait op werknemers met vier benen. Aan vast personeel beschikt de afdeling over manager Ellen van der Putten, vier militairen en elf paarden. De paarden, ruiters en kanonnen zijn uitermate geschikt voor het geven van flitsende demonstraties. Om de historische waarheid zoveel mogelijk te benaderen, treden ze op met een authentiek kanon 6-veld. Voor repetities wordt gebruik gemaakt van een zorgvuldig nagebouwde replica.

PAARDenKRACHT

Vrijdag 13 september is het eerste exemplaar aangeboden aan Gijs Bartels tijdens Horse Event in Deurne.
NU incl. verzendkosten voor € 15 klik hieronder op de bestelbutto voor rechtstreeks bestellen!

Ga naar de bestelpagina en binnen drie dagen hebt U een uniek boek in huis!

PAARDenKRACHT
Werknemers met vier benen

Samenwerken met paarden is een bewuste keuze. Een werknemer met vier benen zal altijd zijn beste beentje voor zetten om zijn taken te vervullen. Zijn baas kan rekenen op lichamelijke inzet, een goede mentaliteit, sociale vaardigheden en duidelijk communicatie.
De kracht van het paard is gelegen in zijn lichaamsbouw én in zijn geaardheid.

In het wild is het paard voor welzijn en overleven afhankelijk van zijn kudde. Voor een prooidier dalen de overlevingskansen drastisch als hij wegens wangedrag uit de groep wordt gestoten. Om de onderlinge verstandhouding optimaal te houden, beschikt hij over uitstekende sociale vaardigheden en de mogelijkheid te communiceren via lichaamstaal. Het wilde paard is sensitief en reageert op de kleinste aanwijzing van zijn kuddegenoten.
Een gedomesticeerd paard maakt gebruik van deze aangeboren sociale vaardigheden in de omgang met mensen. Elk paard dat lichamelijk geschikt is en gezond is tussen zijn oren, kan door de juiste fysieke en mentale opleiding een geschikt werkpaard worden.
Van fysiek belang zijn de stokmaat, het benenwerk, de rug en de in potentie aanwezige spierkracht. Door training ontwikkelt het paard de juiste bespiering en de gecontroleerde bewegingen waarmee hij het werk jarenlang kan uitvoeren.
Op mentaal gebied is een werkwillig karakter onontbeerlijk, evenals de bereidheid om het van nature aanwezige vluchtgedrag los te laten. Door training zet een paard dit gedrag om in vertrouwen en respect voor de mens als leider. Indien de baas zijn werknemer eveneens vertrouwt en respecteert, is de basis voor een vruchtbare samenwerking gelegd.

Het aantal beroepen voor paarden is legio. Ze zetten zich in als arbeiders, therapeuten, artiesten en ordehandhavers.
Met paardenkracht verlopen werkzaamheden vlot een eenvoudig. Via het paard houdt de baas contact met de natuur en krijgt de arbeid rust en diepgang. Het werk wordt op een milieuvriendelijk manier gedaan, die weinig schade toebrengt aan de omgeving.
Zijn sociale en communicatieve vaardigheden maken van het paard een geboren therapeut. Zijn aanwezigheid en aandacht helpen een cliënt ontspannen en zichzelf (her)ontdekken.
Vanwege zijn gratie en innemende karakter is een optredend paard een plezier om naar te kijken. Paarden zijn gewilde artiesten en shows waarin zij een rol spelen worden druk bezocht.
Zijn trouw en tomeloze inzet maken het paard tot een gewilde strijdmakker. Zowel in het leger als bij de politie kennen zij een uitstekende staat van dienst als het gaat om ondersteuning in de strijd en handhaving van de orde.

Is tegenwoordig het werken met paarden een vrijwillige keuze van een selecte groep, vroeger maakten de vierbenige werknemers een onmisbaar deel uit van de samenleving. De afhankelijkheid van hun medewerking en de waardering voor hun inzet kwam tot uitdrukking in uiteenlopende tradities.
Een aantal van deze tradities is blijven bestaan. Deels als toeristische attractie, maar er is zeker meer; het paard wordt gevierd als gewaardeerde levensgezel en rustpunt in het drukke dagelijkse bestaan.