HAGHORST, PAARDEN, GEHANDICAPTEN, HUIFKARRIJDEN, HUIFBEDRIJDEN, MANEGE, PAARDENWEILAND. Zorgboerderij Donkhorst werkt samen met Amarant en biedt sinds mei 2005 dagbesteding aan mensen met een beperking. Stichting Huifbed-rijden Donkhorst is in november 2006 opgericht en biedt  aangepast paardrijden aan op de zorgboerderij. Foto Pix4Profs

ZORGBOERDERIJ DE DONKHORST

HAGHORST, ZORGBOERDERIJ DE DONKHORST. Enkele alinia's uit het boek PAARDenKRACHT geven de sfeer van deze foto's het beste weer. Dit boek komt 13 september, definitief, uit in een oplage van 1000 stuks.
Paarden staan stevig met vier benen op de grond en blijven onder alle omstandigheden trouw aan zichzelf. Inherent aan hun status van prooidier zijn ze immer alert en voelen ze gevaar intuïtief aankomen.
Voor hun innerlijke rust zijn paarden afhankelijk van de kudde. Om uitstoting te voorkomen zijn
ze sociaal en vriendelijk van aard. Nooit zullen ze uit zichzelf overgaan tot agressief of gevaarlijk gedrag. Indien ze worden aangevallen of bedreigd zullen ze zich wel verdedigen.
Deze combinatie van eigenschappen maakt van paarden geboren therapeuten. Ze zijn in staat bij hun cliënten een diepe ontspanning te creëren en hen te helpen zichzelf te leren kennen.
De ontspanningstherapeuten van zorgboerderij De Donkhorst zijn erin gespecialiseerd
gehandicapte cliënten te helpen ontspannen op lichamelijk en geestelijk gebied.
Zorgboerderij De Donkhorst van Arnold en Anja Donkers is een opfokbedrijf voor jongvee, met name kalveren. Daarnaast is de Stichting Huifbed-rijden Donkhorst op de boerderij gevestigd.
Op doordeweekse dagen worden Arnold en Anja bij het werk geholpen door mensen met een beperking. De hulpboeren verzorgen de kalveren, de ezels, de paarden en de pony’s. Elke morgen leiden de hulpboeren de paarden en pony’s uit de stal. Na een poetsbeurt, brengen ze de dieren naar de wei.
De paarden, pony’s en ezels van de Donkhorst hebben allemaal een eigen taak. De ezels en de kleine pony’s laten zich verzorgen en knuffelen. De stevig gebouwde paardenzusters Margot en Bella werken het liefst in het tuig. Fjorden Barney en Ollie lopen in het huifbed en de jonge Akes volgt een opleiding tot huifbedloper. De overige pony’s en paarden zetten zich in voor het aangepaste paardrijden.