MADE, VAN DRUIF TOT WIJN EEN PROCES WAAR WIJNGAARD DE LINIE NAAM IN HEEFT. EIGENAAR MARIUS VAN STOKKOM MET ZIJN VROUW EN VELE VRIJWILLIGERS PRODUCEREN ELK JAAR SUBLIEME WIJN. Esdoornlaan 38, 4921 DW Made. Foto Jan Stads / Pix4Profs

DE LINIE MADE

Voor BN de Stem volgt Jan Stads / Pix4Profs het proces "van druif tot wijn" Deze map is tot publicatie alleen te zien met een wachtwoord.

Meer over de Linie in Made.
De oudste wijnboer van Nederland maakt sinds 1977 een Nederlandse wijn; rode wijn en witte wijn; in een wijngaard in Made (gemeente Drimmelen) in Noord-Brabant; grenzend aan het waterrijke natuurpark De Biesbosch. Genaamd wijngaard DE LINIE. Marius van Stokkom is dus een pionier in wijnbouw.

Er wordt alleen van klassieke oude druivenrassen; zoals uit de Elzas; op duurzame wijze; wijn gemaakt. Rassen zoals Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. De witte wijn heeft een duidelijk Frans karakter en wordt na de vinificatie geassembleerd uit meerdere druiventypen. Het merendeel van de Pinot Noir wordt bestemd voor de witte wijn, waardoor deze voller van kleur en smaak wordt. Zoals bij Blanc de Noir.
De rode wijn en rosé (soms) zijn echter cepagewijnen. De wijn proeven en wijn kopen kan tevens in de wijngaard.